Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan kadim şehir İstanbul Tarihi Semtler gezintistler tarafından en çok talep edilen konulardan biriydi. Bu yazımızın konusu da bu semtler ve gezilebilecek yerleri. İstanbul’daki Tarihi semtler hangileridir? Bu semtlerde gezilecek yerler nerelerdir? Ve Ne yenir? Ne İçilir? Sorularına cevap arayacağız. Hadi başlayalım.
İstanbul Tarihi Semtler ve Gezilecek Yerleri
1- BEYAZIT
İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı tarihi semtler arasında yer alır Beyazıt. Bölge ismini içerisinde bulunan Beyazıt Cami’den almıştır. Çok sayıda tarihi yapıyı içerisinde barındıran bu semt biz gezinti severler için inanılmaz bir deneyim sunmaktadır.
Beyazıt Gezilecek Yerler
Beyazıt Meydanı, Mısır Çarşısı, Beyazıt Cami, Süleymaniye Hamamı, Beyazıt Hamamı ve Beyazıt Kulesi ziyaret edilebilecek yerler. Öğrenciler ve kitap kurtları tarafından Sahaflar Çarşısı, müze severler için de Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’ni gezintilenecek yerler arasında söyleyebiliriz.
Beyazıt’ta Yeme-İçme
Çok sayıda kafe ve restoranın bulunduğu bu semt turisttik bir yer olduğu için biraz daha fiyatlar yüksek. Yine de biz hem kesemize hem de midemize uygun birkaç yer keşfedebildik. Mivan Restoran ve Cafe bu mekanlardan birisi. Uygun fiyatlar, güler yüzlü hizmet ve ferah bir ortamda kebap çeşitlerinden güzel bir tanesini yiyebilirsiniz. Bir diğer gezimizde Hasanpaşa Konağında yemiştik. Klasik türk mutfağı lezzetlerine bayılacağınızdan hiç kuşkumuz yok.
2- SAMATYA
Eski bir Rum semti olan Samatya, Fatih ilçesine bağlı suriçi semtlerindendir. Avrupa yakasında Marmara kıyısına komşu bu semt balıkçıları ile de ünlüdür. Bu üne eski bir balıkçı köyü olması nedeni ile kavuşmuştur. Günümüzde de çok sayıda lezzetli mekanları bünyesinde barındırmaktadır. Cumhuriyet döneminde ile yerleşimin hızla arttığı semt hem Müslümanların hem de gayrimüslimlerin yer aldığı çok kültürlü yapıya sahip olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Rum ve Ermeni tebaaya ait olan yapılar da günümüze kadar ulaşmıştır. Zaten semte güzellik katan en önemli özellik de bu çeşitliliktir.
Samatya, Yeşilçam’da ve günümüzde çok sayıda dizi ve filme de ev sahipliği yapmıştır. Son olarak eskilerin bir dönemin efsane dizisi İkinci Bahar’da Ali Haydar Usta’nın lokantası olarak bildiği dükkân buradadır. Yenilerin ise Ezel’de Ramiz Dayı ile Kerpeten Ali’nin portakal tiradını attıkları sahne ile hafızlarına kazındığı meydan yine bu semtte yer almaktadır.
Samatya Gezilecek Yerler
Surp Kevork Kilisesi, Aya Konstantino Rum Ortodoks Kilisesi, Agios Minas Kilisesi, Balık Müzesi ve Samatya Meydanı burada görülmeye değer yapılardır.
Samatya’da Yeme-İçme
Samatya Meydanı üzerinde yer alan balık lokantalarında gerçekten de lezzetine doyamayacağınız bir balık tadabilirsiniz. Ya da İstanbul’un meşhur et lokantalarından Develi de damak zevkinize uygun bir lezzet deneyebilirsiniz.
3- KUZGUNCUK
İstanbul’un en eski ve en gözde semtlerinden birisi de Kuzguncuk. Aslında bizlere çok yabancı değil burası. Perihan Abla ve Ekmek Teknesi gibi dizilerde göz aşinalığımız olan bu semt her zaman popülaritesini korumayı başarıyor. Gerek rengarenk sokakları ve evleri gerekse de yeşil ve mavisi ile gençlerin her daim uğrak noktası. İstanbul’un nostaljik yanını yaşamak isteyen burada pek çok anısı bulunan gezginler tarafından da sık sık tercih edilmektedir.
Kuzguncuk Gezilecek Yerler
Fotoğraf tutkunları arasında burada bulunan Köşkler ve Yalılar oldukça rağbet görüyor. Bizim gibi gezinler için ise çeşitli antikacılar ve tasarım mağazaları, gezi boyunca etrafımızı saran cumbalı evler ve sahilde yer alan Çınaraltı Çay Bahçesi önerebileceğimiz gezi noktaları.
Kuzguncuk’ta Yeme-İçme
Kuzguncuk Fırını izim tercihimiz. Buraya gelip bir şeyler alıp Çınaraltı çay bahçesinde sadece içecek alıp oturabilirsiniz. Biz genelde böyle yapıyoruz. Kapalı havalarda tercih edebileceğiniz kafeler mevcut tabi. Biz uzun yoldan geldiğimiz için mümkün olduğunca güzel havaları yakalamaya çalışıyoruz.
4- BALAT
Eski İstanbul ruhunu yaşatmaya devam eden Balat Semti İstanbul’un Fatih ilçesine bağlıdır. Rengarenk ahşap ve eski evlerle dolu olan Balat sokaklarında, son dönemlerde gençlerin ilgisini çekebilecek çok sayıda farklı konsepte kafe açılmaya başlamıştır. Bu ilginin sebebi hiç şüphesiz son dönemde burada çekimleri yapılan İçerde ve Çukur gibi dizi yapımlarıdır. Semte değer katan çok sayıda tarihi yapı da bulunmaktadır. Bu yapılara gezilecek yerler arasında göz atacağız.
1950 yıllarında kadar Yahudilere ve Rum kökenli vatandaşlara ev sahipliği yapan Balat adını Rumca saray anlamına gelen “palation” kelimesinden almıştır. İsrail’in kuruluşu ile birlikte Musevi ve Yahudi kökenli vatandaşların ayrılması ile onlara ait izlerin olduğu bir semt olarak günümüze kadar gelmiştir.
Balat Gezilecek Yerler
Öncelikle cumbalı evler ve merdivenli yokuş. Bol bol fotoğraf çekerek başlayabilirsiniz. Tarihi yapıları görmek isterseniz de Demir Kilise, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi ve Gül Camii dini yapılarını tercih edebilirsiniz. Semtin tarihini yansıtan Kırmızı Mektep (Fener Rum Erkek Lisesi) ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı da listenizde olabilir. Biraz da alışveriş yapalım diyorsanız Balat Çıfıt Çarşısı ve Cibali Kapı size önerebileceğimiz noktalar.
Balat’ta Yeme-İçme
Yeni tarz konsept kafelerden dilediğinize oturup bir şeyler atıştırabilirsiniz. Biz buraya her gelişimizde farklı bir mekân seçiyoruz. Açıkçası böyle yapınca çok da keyif alıyoruz. Size de böyle yapmanızı tavsiye ediyoruz. Yeni mekân, yeni deneyim.
5- GALATA
İstanbul’un Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde, Tophane, Azapkapı ve Haliç ile boğazın kesiştiği bölgedir. İsmini UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan aynı zamanda İstanbul’un Simge Yapıları arasında yer alan Galata Kulesi’nden almaktadır. Günümüzde İstanbul’un en önemli turistik noktalarından biri olan Galata Kulesi dünya çapında bilinmektedir.
Galata Gezilecek Yerler
19. yüzyıldan itibaren halkın yoğun olarak yaşadığı bir yer olarak bilinen semt günümüzde gezginlerin ilgisini çekecek birçok yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Galata Kulesi, Galata Köprüsü, Galata Mevlevihanesi, Kamondo Merdivenleri, Osmanlı Bankası Müzesi, Azapkapı Cami, Kırım Kilisesi, Neve Şalom Sinagogu, St. Pier ve Paul Kilisesi bu ilgi çekici yapılardan bazılarıdır.
Galata’da Yeme-İçme
Her kesime, her tarza ve her bütçeye uygun bir mekân var. Biz genelde buraya kahve ya da çay içmeye geldiğimiz için kulenin dibinde bulunan Galata Çay Bahçesini tercih ediyoruz. Siz gezintiniz esnasında nerede mola vereceğinize karar verip orada bir şeyler atıştırabilirsiniz. Serdar-ı Ekrem Caddesi yeme içme konusunda sanki biraz daha çok seçeneğe sahip diyebiliriz.
6- KARAKÖY
İsmini bu bölgede yaşayan Karay Türklerinden almaktadır. Boğaziçi ve Haliç’in kesiştiği noktada yer alan Karaköy, geçmişte önemli bir ticari liman vazifesi görmekteydi. Fetih dönemine kadar Cenevizli tüccarlara ev sahipliği yapmaktadır. Fetih sonrasında da Cenevizli, Venedikli, Katalan ve Osmanlı tüccarlarına ev sahipliği yapmıştır. Rum, Ermeni, Gürcü ve Yahudi vatandaşlarının iç içe yaşadığı bölge günümüzde Galataport ile kruvaziyer gemilerine hizmet etmektedir. Son birkaç yıldır büyük bir değişme uğrayan Karaköy gözde mekanların yeni adresi olmaya devam ediyor. Lüks restoran, pub ve kafelere sayısı her geçen gün daha da artıyor.
Karaköy Gezilecek Yerler
Karaköy’de keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi yapı vardır. Tarihi yapılar Nusretiye Camii, Yeraltı Camii, Arap Camii, Aya Nikola Kilisesi, Türk Ortodoks Patrikhanesi şeklindedir. St. Benoit Lisesi, Fransız Pasajı, ve Ömer Abed Han ve Kamondo Han ile Kamondo Merdivenleri ise fotoğraf tutkunlarının ilgi gösterdiği yerlerdir.
Karaköy’de Yeme-İçme
Tabi ki de akla ilk gelen yer Güllüoğlu Baklavacısı. Namlı Gurme de nefis tatlılar bulabileceğiniz bir yer. Tatlı değil de daha çok yeme içme tarzı bir yer arıyorsanız Galata Köprüsü’nü tercih edebilirsiniz. Köprünün alt kısmında çok sayıda balık restoran bulunmaktadır. Kesenize uygun olanı seçip balık ekmek yemenizi önerebiliriz.
7- SİRKECİ
Tarihi Semtler arasında son durağımız Fatih ilçesine bağlı olan Sirkeci. Eminönü ile içi içe geçmiş olan bu tarihi semt her gün çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. İstanbul Boğazı’na komşu olan Sirkeci tarihi dokusu ve mimari yapıları ile keşfedilmeyi bekliyor.
Sirkeci Gezilecek Yerler
Sirkeci Garı ilk sırada. Tarihi yapısı ile fotoğraf tutkunlarının ilgi noktası. Ayrıca düğün, nişan gibi özel çekimler için de kullanılabiliyor. Sirkeci parkına karşı oturup çay içebileceğiniz bir çay ocağı var. Akabinde Yeni Cami, Büyük Postane Binası, Türkiye İş Bankası Müzesi gezebileceğiniz diğer yapılar. Galata Köprüsü ise bir şeyler yemek için tercih edilebilir. Gün sonunu akşam serinliğinde Gülhane Parkı içerisinde yapabilirsiniz.
Sirkeci’de Yeme-İçme
Turistik mekanlara dikkat. Şişirme fiyatlar ve yerli gezginlere kötü hizmet buraya her gelişimde yaşadığım sorunlar arasında. Yine de önerebileceğimiz bir yer var. Önereceğim ilk yer Kebapçılar Sokağı. Burada bulunan hemen hemen her mekâna farklı zamanlarda oturup yemek yemişliğimiz olmuştur. Gönül rahatlığı ile önerebiliriz.
Evet değerli gezintist dostlar. Bu yazımızın da sonuna geldik. Bizlere önerebileceğiniz semtleri yorum olarak eklemenizi bekliyoruz.