Avrupa Pasajı, tarihi dokusu, fantastik mimari yapısı ve ilgi çekici mağazaları ile İstiklal Caddesi üzerinde bulunuyor. Genellikle mağazalar hediyelik eşya ve antika takılar üzerine hizmet veriyor. Tavan kısmı zamanında gaz lambasının ışığını yansıtmak için aynalar ile donatılmıştır. Bu sebeple de “Aynalı Pasaj” olarak bilinir. Yolunuz Taksim’e düştüğünde alışveriş yapmayacak olsanız bile buraya gelip görmenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 60 metre olan pasajda yürürken zamanda yolculuk yapmış gibi bir hisse kapılıyor insan.
Avrupa Pasajı Mağazaları
Buradaki mağazalar hediyelik eşya, antika eşya ve kilim üzerine hizmet vermektedir. Genellikle turistler tarafından çokça ziyaret ediliyor. Nostaljik bir hediye, heykel gibi çok sayıda ürüne ulaşabilirsiniz. Ya da oturma odanız için şirin bir kilime. Takı ve süs eşyası satan birkaç dükkân da var tabi. Biraz süslenmek isterseniz buradan iki üç parça bir şeyler alabilirsiniz. Çini satan bir mağaza gözümüze ilişti. Bir şeyler bakındık ufaktan. Benim ilgimi asıl çeken antika saatler oldu. Bir süre burada oyalandım. Bizim hatun da o sırada avizelere hayran hayran bakıyordu. Yaklaşık 1 saat kadar süre dolaştık burada. Merakı olanlar için sanırım 1.5-2 saat süre gezmek için yeterli olacaktır. Ardından İstiklal Caddesi turuna çıkabilirsiniz.
Tarihçe ve Mimari Yapısı
5 Haziran 1870’te yaşanan Büyük Beyoğlu yangınında birçok yapı zarar görmüştü. Pasajın günümüzdeki yeri de bu yangından sonra belli oldu. Yaklaşık 4 yıl sonra zarar gören yapıların yerine çalışmalar başladı. Pasaj 1874 yılında Ermeni tüccar Onnik Düz tarafından mimar Pulgher’e yaptırılmıştır.
İlk yıllarda dükkanlar ayakkabıcı, kuaför, terzi, bakkal, halıcı ve sabuncu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra zamanla bu dükkanlar çiçekçi, saatçi, piyano üreticileri ve moda evleri olarak değişmiştir. Şimdilerde ile hediyelik eşya, antikacı ve kilimciler hizmet vermektedir.
Bu kısa tarihi hakkında bilgilendirmeden sonra biraz da mimari yapısı hakkında bilgiler verelim. Meşrutiyet Caddesi ile Balıkpazarı’nı birbirine bağlar. Uzunluğu 56 metre olup neoklasik tarzda inşa edilmiştir. Sağlı solu olmak üzere yaklaşık 20 tane kadar dükkâna sahip. En dikkat çeken bölümü dükkânların pasaja bakan üst cephelerinde yer alan büyük heykelleridir.
Ulaşım Bilgileri
Adres: Hüseyinağa, Meşrutiyet Cd. No:8, 34435 Beyoğlu/İstanbul
Herhangi bir toplu taşıma aracı ile Taksim’e gelip, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan pasaja rahatça ulaşabilirsiniz.
Konum bilgileri için tıklayınız…